Stoltenberg: NATO će osigurati stabilnost na zapadnom Balkanu

Preporučujemo

NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao stabilnost na zapadnom Balkanu jer je to važno za cijelu Europu, izjavio je u utorak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Budite uvjereni, NATO će učiniti ono što je potrebno kako bi se održala ili osigurala stabilnost u regiji, jer to nije važno samo za zapadni Balkan, već i za cijelu Europu”, izjavio je Stoltenberg prije početka sastanka ministra vanjskih poslova država članica NATO-a. -a, koji će tijekom dvodnevnog sastanka, između ostaloga, razgovarati i na zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je istaknuo da je posljednjih nekoliko tjedana povećana napetost na zapadnom Balkanu, vodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, kao i oružani napad srpske paravojne skupine u selu Banjska u rujnu. u kojem su poginula tri srpska napadača i jedan kosovski policajac.

“To su ozbiljni incidenti i moramo ostati usmjereni na zapadni Balkan u isto vrijeme dok se, naravno, bavimo ratom u Gazi i dok također nastavljamo pružati potporu Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

“Blisko ćemo surađivati ​​s partnerima, sa saveznicima u regiji kako bismo osigurali i učinili sve što je moguće smanjiti napetost i spriječiti eskalaciju sukoba”, dodao je, prenosi Hina.

Na pitanje očekuje li značajan proboj ukrajinskih snaga u ratu protiv Rusije u daljoj budućnosti, Stoltenberg je rekao da je oprezan u predviđanjima kada je pitanje razvoja događaja na bojnom polju jer je rat po svojoj prirodi nepredvidljiv.

Ponovio je da su ukrajinske snage uspjele vratiti oko polovice svoga teritorija koje je Rusija zauzela od početka rata u veljači prošle godine.

“Moramo također uzeti u obzir, iako se linija fronte nije puno pomikala, da su Ukrajinci uspjeli nanijeti teške gubitke ruskim snagama s krstarećim projektilima koje su isporučili NATO saveznici”, rekao je Stoltenberg i istaknuo da je potrebno nastaviti podržavati Ukrajinu.

“Što je Ukrajina jača na bojnom polju, to će imati jaču poziciju za pregovaračkim stolom. Ako želimo dogovoreno mirno rješenje koje osigurava da Ukrajina prevlada kao suverena, neovisna nacija, onda je najbolji način da postignemo nastavak pružanja vojne potpore Ukrajini i to je ono što će naši saveznici učiniti”, rekao je Stoltenberg.

(RTV GD/RTV TK)

Najnovije

spot_img