Potpisan kolektivni ugovor nakon 20 godina: Najniža plaća policajca u TK oko 760 KM

Preporučujemo

U Vladi Tuzlanskog kantona jučer je potpisan Kolektivni ugovor za službenike policije kantonalnog MUP-a, kojim su povećane plaće policajaca. Ovo je prvi kolektivni ugovor za policajce u TK potpisan u posljednjih 20 godina, ipak iz sindikata policije najavljuju da će već od naredne godine tražiti dodatno povećanje svojih plaća.

Naime, Zakon o plaćama policijskih službenika FBiH policajcima u TK garantira minimalno 80 posto od primanja koja su propisana pomenutim federalnim zakonom, a policajci danas potpisanim ugovorom to nisu dobili.

– Kolektivnim ugovorom regulisali smo noćni rad, koji se plaća 40 posto više po satu. Dobili smo i otpremninu za odlazak u penziju, koja će se određivati na osnovu posljednje isplaćene plaće policijskoh službenika, a svaki će službenik dobiti otpremninu od šest plaća – istakao je Dževad Velagić, predsjednik Sindikata policije MUP-a TK.

Povećane su i plaće policajaca početnika i one će sada iznositi umjesto 690 iznostiti oko 760 KM, a povećanje su dobili sva četiri najniža čina. Riječ je o policajcima koji rade na terenu i koji su izloženi najvećim teškoćama.

– Četiri najniža čina imat će plaće od 74 do 76 posto u odnosu na ono što garantira Zakon o plaćama policijskih službenika FBiH. Činovi inspektora, mlađeg inspektora, višeg inspektora i samostalnog inspektora imaju plaću 80 posto i nešto preko toga u odnosu na pomenuti zakon. Nadam se da ćemo podići primanja za četiri najniža čina na 80 posto, jer je to neki minimum koji nam zakog garantira. Pregovarat ćemo oko toga da bi možda imali primjenu od 1. januara naredne godine – rekao je Velagić.

(RTV Glas Drine/Faktor)

Najnovije

spot_img