Policija pretresla Dom zdravlja u Lukavcu zbog nezakonitog izdavanja recepata i prodaje lijekova

Preporučujemo

Pripadnici kriminalističke policije izvršili su pretrese Doma zdravlja u Lukavcu te jedne privatne zdravstvene ustanove u tom gradu, uz još nekoliko objekata u cilju rasvjetljavanja privrednog kriminala i korupcije. Nezvanično, utvrđuju se detalji nezakonitog izdavanja recepata i prodaje lijekova.

Naime, policijski službenici Uprave policije MUP-a TK iz Sektora kriminalističke policije, odnosno Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije su jučer izvršili pretresanje jedne javne i jedne privatne zdravstvene ustanove stambenih objekata, putničkih motornih vozila, poslovnih prostorija, kao i osumnjičenih osoba na području Lukavca i Tuzle.

Akcija je provedena u sklopu otkrivanja, rasvjetljavanja i dokazivanja složenih oblika krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i korupcije, a kako su saopćili iz kantonalne policije, u saradnji i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i na osnovu naredbe Općinskog suda u Lukavcu.

“Prilikom radnje pretresanja pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i krivotvorenje službene isprave iz člana 389. Krivičnog zakona FBiH (službena i medicinska dokumentacija, bilješke, nelegalno posjedovani lijekovi, mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku)”, naveli su iz Uprave policije MUP-a TK.

Prema informacijama koje su nezvanično potvrđene za Klix.ba, policija je izvršila pretrese Doma zdravlja u Lukavcu te jedne privatne zdravstvene ustanove u tom gradu, u cilju prikupljanja materijalnih dokaza koji se vezuju za nezakonito izdavanje recepata.

Naime, prema dostupnim informacijama, navodno je nekoliko ljekara skupa sa jedinim medicinskim tehničarem u lukavačkom Domu zdravlja duži vremenski period vršilo izdavanje recepata za lijekove bez zakonskog pokrića, da bi se naknadno, ilegalno obavljala prodaja tih lijekova. Zaradu na takav način, osumnjičeni su, navodno uzimali za sebe.

Sve detalje trenutno utvrđuje policija u saradnji sa tužilaštvom, a nakon jučerašnjih pretresa niko od osumnjičenih nije uhapšen. Iz kantonalne policije su naveli da je u toku dalja kriminalistička istraga, nakon koje će Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen odgovarajući izvještaj.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img