Mladi iz Zagreba odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Preporučujemo

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizovao je XIV konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi”.

U konvoju su učestovali mladi ljudi, srednjoškolci i studenti, koji su danas posjetili Memorijalni centar “Veljaci” u Bratuncu i Memorijalni centar Potočari – Srebrenica.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali su počast svim nevino ubijenim žrtvama rata.

Organizator XIV konvoja “Da se nikad ne zaboravi” Ekrem Bećirović kazao je da žele skrenuti pažnju na sve ono što se desilo u Podrinju, a prvenstveno u Srebrenici.

– Ove godine smo se morali prilagoditi situaciji zbog pandemije koronavirusa, i zbog ove situacije organizovali smo samo dva autobusa kako bismo ispoštovali određene mjere koje su na snazi. Danas je 50 ljudi došlo u Bratunac i Potočare da odaju počast nevino ubijenim žrtvama genocida. Naš cilj dolaska je da pošaljemo poruku da se nikad ne zaboravi ono što se desilo u Potočarima i Podrinju. I naredne godine planiramo doći u većem broju – kazao je Bećirović.

Grupa mladih iz Zagreba tokom današnje posjete Potočarima pogledala je pogledala film “Qua Vadis Aida” bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić.

Ove godine u posjeti su sudjelovala tri Vijeća: Vijeće Zagrebačke županije, Vijeće Velike Gorice i Vijeće Grada Zagreba. Dolazak XIV konvoja “Da se nikad ne zaboravi” u Srebrenici finasirao je Grad Zagreb.

Najnovije

spot_img