Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a će uložiti veto na Dodikov zakon o Ustavnom sudu BiH

Preporučujemo

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenut će mehanizam zašite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno uložit će veto na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u tom entitetu, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao predsjednik Kluba bošnjačkog naroda Alija Tabaković sjednica Kluba će biti održana početkom naredne sedmice, u ponedjeljak ili utorak.

Ukoliko klub nekog od tri konstitutivna naroda pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda ti zakoni ili odluke idu na usaglašavanje Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Ako se ne postigne saglasnost, konačnu odluku donosi Ustavni sud RS.

“Na taj način ćemo zakon odložiti od primjene do odluke Ustavnog suda RS. Budući da Milorad Dodik i njegov režim kontrolišu ovaj Ustavni sud RS pretpostaljamo da će naš zahtjev biti odbijen. Međutim, onda se otvara mogućnost za djelovanjem Ustavnog suda BiH”, kaže Tabaković za Klix.ba.

Objašnjava da se ovlašteni podnosioci apelacije, članovi Predsjedništva BiH ili Parlamenta BiH, mogu obratiti Ustavnom sudu koji ima pravo i mogućnost da ukine zakon.

“Opcija je i da visoki predstavnik Christian Schmidt djeluje prije nas i zakon stavi van snage. Ovo nije kraj, Milorad Dodik neće stati, mora se blagovremeno djelovati”, zaključuje Tabaković.

Najnovije

spot_img