Film u kojem glumi Klišanin Edin Hasanović osvojio čak četiri Oscara

Preporučujemo

Film “All Quiet on the Western Front”, u kojem glumi Edin Hasanović, osvojio je čak četiri Oscara.

Naime, osvojio je ovu prestižnu nagradu u kategorijama za najbolju kinematografiju, najbolji produkcijski dizajn, najbolji strani film i najbolju originalnu muzičku “podlogu”.

Film je režirao Edward Berger, a govori o strahotama kroz koje prolazi mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata. Snimljen je prema istoimenom bestselleru Ericha Maria Remarquea.

Premijerno je prikazan 12. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Na Netflixu je objavljen 28. oktobra.

Hasanović glumi Tjadena Stackfleeta. Mnogi do prije velikog uspjeha ovog filma nisu znali da ovaj bh. glumac ima tešku životnu priču.

Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike Srpske su tada u nepoznatom pravcu odvele oko 700 muškaraca. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još uvijek traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dva brata. Edin je s majkom Hidom uz pomoć Crvenog krsta izbjegao u Njemačku.

“Odrastao sam bez oca. Nikada ga nisam upoznao. Kada su ga odveli, bilo mi je samo dva mjeseca. U svom dosadašnjem životu pored sebe nisam imao muškarca koji bi me podučio onim stvarima koje svaki otac podučava svog sina. Jednu takvu osobu sam uvijek tražio u režiserima ili starijim drugovima. Pročitao sam dosta knjiga i pogledao veliki broj dokumentarnih filmova. Pokušavam shvatiti šta se tada dogodilo u Bosni”, rekao je Edin ranije u razgovoru za Deutsche Welle.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije