BKC Kalesija: Tribina „Bosna od Kulina Bana do danas“ govorit će akademik Suad Kurtćehajić

Preporučujemo

U petak, 3. septembra, sa početkom u 18,00 sati, u okviru manifestacije “Dani Povelje 2021”,održat će se tribina „Bosna od Kulina Bana do danas“. Gost predavač će biti prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Bosanske akademija nauka i umjetnosti „Kulin Ban“.

Bit će ovo prvi Kurtćehajićev javni nastup u svojstvu predsjednika Bosanske akademija nauka i umjetnosti „Kulin Ban“.Ovom tribinom završava se manifestacija „Dani Povelje“, koju je organizirala JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija povodom obilježavanja 29. avgusta, dana kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina Bana, prvi pisani spomenik na bosanskom jeziku.

Akademik prof. dr. Kurtćehajić Suad redovni je profesor na naučnoj oblasti politologije (predmeti: Politički sistem BiH, Osnovi prava, Teorija države) na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu u poslednjih deset godina angažovan je na predmetu Politički sistemi BiH.

Objavljene su sljedeće knjige prof.dr. Suada Kurtćehajića: „Politički sistem Bosne i Hercegovine 2”u koautorstvu sa prof. dr. Omerom Ibrahimagićem (2002), „Politički sistem Bosne i Hercegovine 3” također u koautorstvu sa prof.dr. Omerom Ibrahimagićem (2007), „Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine” (2017) i „Pravno-politička promišljanja o Bosni” (2017).

Autor je 40-ak naučnih i stručnih radova koji su objavljeni u naučnim i stručnim časopisima, i učesnik više međunarodnih konferencija, naučnih skupova i seminara.

Suad Kurtćehajić je bio predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca pri Svjetskom bošnjačkom kongresu. Čest je gost komentator na mnogim TV i radio emisijama u kojima je govorio o brojnim političko-pravnim pitanjima.

Predsjednik je i Akademske inicijative za promjene Ustava Bosne i Hercegovine.

Na osnivačkoj skupštini Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban”održane 28. februara 2021. godine akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić izabran je za predsjednika akademije.

(RTV GD/NTV)

Najnovije