Maslačak – koristan od korijena do cvijeta

Preporučujemo

Maslačak je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Latinski naziv maslačka je Taraxacum. Latinski naziv ove biljke izveden je od naziva očne bolesti taraxis koju su još Stari Grci liječili ovom biljkom.

Maslačak kao povrće su prvi koristili Talijani u sedamnaestom vijeku i to svi njegovi dijelovi – korijen, stabljika, cvjetovi i listovi.

Izgled biljke

Korijen maslačka je vretenast i zadebljan, a može da dostigne čak 140 centimetara i preporučuje se da se vadi u proljeće ili jesen (preporučljivije je u  jesen). Stabljika maslačka je uspravna, vretenasta, šuplja i bez listova. Stabljika dostiže visinu između 15 i 20 centimetara. Maslačak ima dvopolne cvjetove, zlatnožute koji su skupljeni u glavice promjera između tri i pet centimetara. Listovi maslačka se beru od marta do maja.

Rasprostranjenost maslačka

Maslačak je rasprostranjen na području Evrope i Azije. Ova biljka se javlja na livadama, nebitno da li su one suve ili vlažne, na pašnjacima, oranicama i vrtovima, a možemo ga naći i na visokim planinama.

Sastav maslačka

U maslačku se mogu naći vitamini A, B i C, karotinoide, triterpenski alkohol. Bogat je i željezom, magnezijumom, fosforom, silicijom, natrijem, sumporom, manganom i enzimima.

Upotreba maslačka

Maslačak se upotrebljava u ishrani i u narodnoj medicini.

Maslačak u narodnoj medicini

Maslačak pospješuje funkcije jetre i bubrega, omogućuje bolju prokrvljenost vezivnog tkiva te time povoljno djeluje na bolesti mišića i zglobova, posebno gihta.

List maslačka je dobar diuretik koji Evropski naučni komitet za fitoterapiju preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem ili visokog krvnog pritiska. Diuretsko djelovanje pripisuje se visokom udjelu kalijuma. Ako imate osjećaj nadutosti, čaj maslačka može pomoći.

Takođe, maslačak je dobar u borbi protiv dijabetesa, celulita, poboljšava vid, pomaže u otklanjanju bradavica. Maslačak je djelotvoran i kod stresa i glavobolje.

Čaj od lista maslačka

Čaj se priprema tako da se 4 do 10 grama suvog lista prelije sa 250 mililitara kipuće vode, ostavi da stoji 10 minuta te potom procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Korijen maslačka izvanredan je koleretik jer potiče stvaranje i lučenje žuči. Potiče apetit pa se preporučuje kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči i manjka apetita. U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod drenaže, odnosno čišćenja, jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, pretilost i celulit.

Čaj od korijena

Čaj od korijena maslačka se pravi tako da se tri do pet grama korijena stavi u mlaku vodu te grije i kuva 10 minuta. Makne se sa vatre, procijedi i pije dva do tri puta na dan, pola sata prije jela.

Maslačak u ishrani

U ishrani se mogu koristiti svi dijelovi maslačka – korijen, stabljika, listovi i cvjetovi.

Najnovije