Grupacija ugostitelja TK: Očuvati radna mjesta i ugostiteljstvo

Preporučujemo

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla formirana je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona koja će djelovati u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivno radi na iznalaženju kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema uzrokovanih pandemijom.

Radi očuvanja radnih mjesta i općenito ugostiteljske djelatnosti, Vladi Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvu finansija bit će upućeni zahtjevi da se procentualno smanji, odnosno, subvencioniraju režijski troškovi ( kirije, komunalije..) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu.

Također, zahtijevaju da se omogući (u toku ljetne sezone) da svi ugostitelji putem samo jednog rješenja koje se izdaje za jednu sezonu, imaju zakonski regulisano radno vrijeme vikendom (četvrtak, petak i subota) do jedan sat, dok je dozvoljeno vrijeme za muziku uživo, do ponoći.

Ugostitelji zahtijevaju i da se pripremi  prijedlog  izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja, kao i prijedlog za oslobađanje parking tarife u centru grada poslije 19 sati u toku ljetne sezone, kao i da se pripremi prijedlog kriznom štabu za povećanje broja ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru proporcionalno kvadraturi ugostiteljskog prostora, a da se zabrani okupljanje većeg broja osoba na javnim površinama (parkovi, parking prostori itd.) i u što kraćem roku, neselektivno donesu mjere koje direktno utiču na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.

– Sve to uz obavezno i kontrolisano (neselektivno) poštivanje epidemioloških mjera, sankcionisanje (neselektivno) prekšilaca naredbi, mjera i propisa – ističu iz ove grupacije.

Predstavnici Grupacije ugostitelja TK pri Udruženju za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla smatraju da ti zahtjevi imaju zakonsko i logičko utemeljenje, te da bi se rješavanjem problema dao značajan doprinos opstanku ugostiteljske djelatnosti i izbjegao neželjeni scenario zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja velikog broja na evidenciju, ionako prilično opterećenog, Zavoda za zapošljavanje TK, zaključak je sa konstituirajuće sjednice Grupacije ugostitelja TK.

(RTV GD/RTV Slon)

Najnovije

spot_img