Od sutra u TK naplata kazni za nepoštivanje higijensko – epidemioloških mjera

Preporučujemo

Od sutra su na području Tuzlanskog kantona u primjeni dopunjene odredbe Zakona o javnom redu i miru na osnovu kojih policijski službenici imaju veće ovlasti u pogledu kažnjavanja onih koji ne budu poštovali higijensko – epidemiološke mjere. 

Kako je ranije saopćeno cilj dopuna Zakona je da se policijskim službenicima, daju kvalitetnije i preciznije zakonske odredbe, kao instrumenti u zaštiti sigurnosti građana koji borave ili se kreću na području Tuzlanskog kantona.

Prema higijensko-epidemiološkim mjerama u TK građani su, između ostalog obavezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru i poštovati distancu od dva metra.

Za one koji ne budu poštovali Zakon predviđene su i novčane kazne.

Kazne su u rasponu od 100 do 500 KM za osobe koje ne postupe po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Također, predviđeno je da kaznom od 500 KM do 2.000 KM, za prekršaj bude kažnjeno pravno lice koje ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. U tom slučaju odgovorno lice u pravnom licu bit će kažnjeno novčanom kaznom od 200 do 1.000 KM, a isti raspon kazne predviđen je i za imaoca radnje ili osoba kojoj je povjereno vođenje radnje, koja ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Podsjetimo, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na posljednjoj martovskoj sjednici su sa 19 glasova ZA, usvojili izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru.

(RTV GD/federalna)

Najnovije

spot_img