Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu stupili u generalni štrajk

Preporučujemo

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu, njih oko 5.000, stupili su jutros u generalni štrajk.

Poslije niza polusatnih štrajkova upozorenja, zdravstveni radnici odlučili su da stupe u generalni štrajk jer njihov zahtjev o povećanju satnice za 30 pfeninga Vlada Tuzlanskog kantona nije prihvatila.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, ističe da su se Vladi TK prvi put obratili u maju, a potom i u julu ove godine. Pošto, kako ističe Latifović, zahtjevi nisu ispunjeni, sindikat je donio odluku o stupanju u generalni štrajk.

S druge strane Vlada TK je od direktora javnih zdravstvenih ustanova zatražila da preduzmu korake kako bi se generalni štrajk zdravstvenih radnika sudski zabranio.

U cijeloj priči, tvrdi Latifović, pacijenti u prvih sedam dana generalnog štrajka neće snositi posljedice, a u tom periodu očekuje se da će sindikat i radna grupa Vlade TK sjesti za pregovarački sto.

“Upućujemo javni poziv premijeru Irfanu Halilagiću i pregovaračkom timu Vlade TK da nastavimo pregovore. Satnica zdravstvenih radnika trenutno je 2,51 KM. Tražimo da se poveća za 30 feninga, a od Vlade TK dobili smo ponudu da se poveća za 16 feninga. Za nas je to neprihvatljivo”, kaže Latifović.

S druge strane, iz Vlade TK su poručili:

“S obzirom na to da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima, ministrica zdravstva je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godine.”

Međutim, oko 5.000 članova Sindikata zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu su dužni poštovati odluke Štrajkačkog odbora i oni su jutros, shodno tome, stupili u generalni štrajk.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img