Vlada TK finansira ugradnju energijski efikasne rasvjete

Preporučujemo

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je danas sa izvođačima radova potpisala ugovore o nabavci i ugradnji energijski efikasne rasvjete u Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Čeliću, Sapni.

Radi se o realizaciji programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2022. godinu, kojim je za ove namjene predviđeno ukupno 360.000 KM, a u kupna vrijednost danas ugovorenih radova iznosi oko 250.000 KM.

Naime, u okviru javnog poziva predviđena je i nabavka i ugradnja i rasvjete u Gradačcu, ali s obzirom da nije izabran najpovoljniji ponuđač nabavka za navedeni LOT je poništena, te će biti ponovo pokrenuta.

„Svjesni smo da su potrebe za ovom vrstom radova znatno veće nego što mi to činimo današnjim ugovorom, ali s obzirom da se radi o lokalnoj infrastrukturi, ovaj projekat je samo podrška kantonalnog nivoa vlasti gradovima i općinama, te očekujemo da ovakvi projekti dobiju i značajniju pažnju u narednom periodu. Benefiti koji se ostvaruju ovakvim aktivnostima su mnogostruke, od smanjenja potrošnje električne energije, a time i direktnih ušteda na računima za utrošenu električnu energiju, smanjenja troškova održavanja, pa do povećanja nivoa osvijetljenosti i kvalitetnije ulične rasvjete,“ kazala je ministrica Ajšić.

Najnovije

spot_img