Ukrajinci pljačkali bankomate u TK: Izrečena presuda!

Preporučujemo

Vrhovni sud FBiH je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona objavio osuđujuću pravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljana, Dmytro Boiko (42) i Oleksandr Zaitsev (61), zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računalna prevara i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po 6 godina i 10 mjeseci.

Podsjećamo, oni su se optužnicom teretili da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizovani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela uhapšeni u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizovani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

Vrhovni sud FBiH je, nakon izricanja pravosnažne presude, osuđenima produžio mjeru pritvora do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Oni se nalaze u pritvoru od februara 2020. godine, te će im boravak u pritvoru biti uračunat u vrijeme izdržavanja kazne zatvora.

(RTV GD/vijesti.ba)

Najnovije

spot_img