Udruženja žrtava genocida: Režiseri genocida u Srebrenici osuđeni su ratni zločinci

Preporučujemo

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” najoštrije su osudili izjave glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove koja je na najgnusniji način negirala počinjeni genocid u Srebrenici.

– Režiseri genocida u Srebrenici su PRESUĐENI, a ako Vam nije poznato, preporučujemo Vam da pročitate presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, suda Ujedinjenih nacija kojeg je formiralo Vijeće sigurnosti UN-a i to jednoglasno – kazali su u saopćenju, a Rusija je inače stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. 

– Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici – napisala je Zaharova na zvaničnom Facebook profilu reagujući na izjavu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena koji je predsjednika Rusije Vladimira Putina pozvao na odgovornost za zločine u ukrajinskom gradu Buča.

Brojni dužnosnici osudili su izjavu glasnogovornice kojom je zapravo kazala da je brojnim sudskim presudama dokazan genocid u Srebrenici “izrežiran”.

Predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je ranije ruskog predsjednika Vladimira Putina da se suoči da ratnim zločinima koje je njegova vojska počinila u Ukrajini, najavljujući nove sankcije za Rusiju.

(RTV GD/RTV TK)

Najnovije

spot_img