U prostorijama Komemorativnog centra identifikovani posmrtni ostaci šestogodišnje djevojčice Amele

Preporučujemo

Posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata identifikovane su danas u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. godine na području Vlasenice, Zvornika i Rogatice.

Danas su članovi porodice u Tuzli identifikovali Amelu (Mustafe) Kulić. Radi se o šestogodišnjoj djevojčici koja je 1986. godine rođena u Sarajevu, a koja je živjela na području opštine Rogatica. Ona je nestala zajedno sa još nekoliko članova svoje porodice u junu 1992. godine. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su u oktobru 2021. godine u mjestu Pribošijevići kod Rogatice.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine na ovom lokalitetu je ubijeno pet članova jedne porodice među kojima je bila i djevojčica Amela, a njihova tijela su potom zapaljena. To je potvrđeno i prilikom ekshumacije koja je obavljena u garaži u ovom mjestu, a kada je pronađen mali dio posmrtnih ostataka koji su bili jednim dijelom izgorjeli. Na zgarištu, uz sitne skeletne ostatke tada je, između ostalog, pronađena i dječija zlatna naušnica.

Danas je u Tuzli identifikovan i Pirić (Halila) Zahid, rođen u mjestu Krivače, Han Pijesak. On je imao 25 godina kada je, 1992. godine, nestao na području Rače u Vlasenici. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani u ovom mjestu trideset godina kasnije, tačnije u aprilu 2022. godine.

Porodica je danas potvrdila i identitet Hrbatović (Emin) Sadike, rođene 1970. godine u Paljevićima, na području opštine Zvornik. Ona je imala 22 godine kada je nestala na području Križevića. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 16 godina nakon njenog nestanka, 2008. godine, a pronađeni su na površini terena u Križevićima.

Identitet ovih žrtava je najprije dobiven putem DNK metode, a danas su taj identitet potvrdili i porodice žrtava.

Najnovije

spot_img