U Australiji uhapšen Jasmin ef. Bekrić, optužen da je zloupotrijebio novac za dobrotvorne svrhe

Preporučujemo

Jedan vjerski lider u Sydneyju uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrijebio blizu 100.000 dolara koje su bile namijenjene za dobrotvorne svrhe. Kako nam je nezvanično potvrđeno, riječ je od muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasminu ef. Bekriću.

Australski mediji javljaju da je 55-godišnjak optužen nakon istrage o navodnim zloupotrebama sredstava koja su bila namijenjena za dobrotvorne svrhe u zapadnom dijelu Sydneyja.

Ranije ove godine policijski službenici zajedno s detektivima pri Odjelu za finansijski kriminal započeli su istragu povodom prijava da je “vjerski lider učestvovao u lažnim aktivnostima”.

Tokom istrage policija je otkrila da je muškarac navodno osnovao vjersko vijeće i prikupljao donacije od zajednica iz cijele Australije namijenjene dobrotvornim organizacijama u inostranstvu.

“Nakon opsežnih istraga jutros oko 7 sati policija je izvršila pretres na adresi u ulici Alan, Yagoona, gdje je uhapsila 55-godišnjeg muškarca”, navodi se u saopćenju policije NSW.

Policija je objavila fotografije hapšenja muškarca u njegovoj kući, a kako nam javljaju naši građani koji žive u Sydneyju, riječ je o Bekriću i njegovoj kući, u koju su upali maskirani policajci s dugim cijevima.

“Tokom pretresa službenici su zaplijenili dokumentaciju relevantnu za istragu, 6.500 dolara gotovine i palicu koja će biti podvrgnuta daljnjem ispitivanju”, saopćeno je.

Muškarac je odveden u policijsku stanicu Bankstown, gdje je optužen po sedam tačaka – nelegalno sticanje finansijske koristi prevarom, tri tačke za davanje lažne izjave za sticanje koristi i posjedovanje oružja bez dozvole.

Policija sumnja da je uhapšeni još od 2009. godine pronevjerio dobrotvorna sredstva u iznosu od oko 100.000 dolara i lažno je prijavljivao informacije Fair Tradingu.

Bekrić je, kako saznajemo, pušten uz kauciju da se brani sa slobode jer je sud zatvoren za ovakve slučajeve do 21. oktobra 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img