Teočanski osnovci obilježili 18.septembar – Svjetski dana čišćenja

Preporučujemo

Volonteri teočanske koalicije za borbu protiv mržnje „Društvo bez predrasuda“ pridružili su se obilježavanju Svjetskog dana čišćenja koji se  ove godine obilježava  18. septembra. Akcija čišćenja na lokacijama u Teočaku organizovana je  s ciljem  davanja skromnog  doprinosa u stvaranju ljepšeg ambijenta za život u našem mjestu. Bila je ovo još jedna prilika da na djelu pokažemo naš odnos prema prirodi , zdravoj životnoj sredini i ljubav prema lokalnoj zajednici.

Svjetski dan čišćenja okupio je ove godine 18. septembra u globalnoj, ekološkoj akciji čišćenja volontere iz 180 zemalja svijeta u zajedničkoj ideji da očiste planetu od nepravilno odloženog otpada. Jedna od tih zemalja je i Bosna i Hercegovina.

Velika akcija čišćenja provodi se na 30 lokacija širom naše zemlje, a aktivnost u općini Teočak  proveli su članice i članovi koalicije za borbu protiv mržnje „Društvo bez predrasuda“ Teočak u saradnji sa učenicima i nastavnicima Osnovne škole „Teočak“ iz Teočaka.

Cilj Svjetskog dana čišćenja nisu samo čistiji gradovi, parkovi, plaže i šume, nego i pomak ka boljem upravljanju otpadom i podizanje svijesti na lokalnom i globalnom nivou o problemu otpada i hitnosti njegovog rješavanja.

Svjetski dan čišćenja u Bosni i Hercegovini podržali su specijalni partneri projekta Europska Unija u BiH i Olimpijski komitet u BiH. Zlatni sponzori ove akcije su Eko život d. o. o. i Ina i Energopetrol, dok su ostali partneri projekta Vlada Kantona Sarajevo, UN volonteri, Toyota i Ožujsko.

Najnovije

spot_img