Šmit uputio posljednji poziv političarima u FBiH da se urazume, dodatnih poziva neće biti

Preporučujemo

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit uputio je danas posljednji poziv političarima u Federaciji BiH da se urazume i donesu odluke koje odražavaju glasove građana Bosne i hercegovine.

Na početku je naglasio kako izborni rezultati ne mogu upotpunosti biti provedeni iako postoji većina u oba parlamenta FBiH.

Nakon brojinih razgovora podsjetio je sve političke aktere da omoguće instuticijama da rade svoj posao.

“Nedavna dešavanja ovo funkcioniranje čine ovo još potrebnijim i hitnijim pitanjem.  Posebno imajući u vidu da nastavak sadašnje tehničke vlade više od četiri godine ne bi bilo u standardnoj demokratskoj praksi i ne bi odražavalo mišljenje građana.”

FBiH se nalazi u političkom zastoju, nalazi se u rascjepu između poličkih blokova jer se ne radi o suštinskom neslaganju oko strukture i ulozi konstitutvnih naroda, istakao je on.

“Ovo je borba između političkih partija za moć, a ne o borba za opstanak naroda. Konstitutivni narodi i ostali imaju svoje mjesto na osnovu Ustava i to se mora poštovati, ali borba izmeđ političkih stranaka za moć i prevlast se mora riješiti.”

Maksimalistički zahtjevanje, etno-nacionalističke taktike zastrašivanja, neće pomoći Federaciji naprijed, naglasio je Šmit.

“Mnogo ljudi koje sam sreo želi da nastavi dalje i ide naprijed i nastavi dalje samo kada bi im neki političari prestali govoriti kako dalje. Zastoj ne može potrajati, volja birača mora postatio stvarnost, inače demokracija nema smisla.” 

FBiH mora funkcionirati, jer jaku FBIH trebamo za funkcioniranje države, podvukao je visoki predstavnik.

“Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak u vlastitoj zemlji. Mnogo toga je dovedeno u pitanje da bi se ova situacija nastavila. Ova zemlja ima šansu koja je pružena kroz kandidatski status za EU i sada mora iskoristiti to za dobrobit građana.”

“Odgovorni političari moraju staviti na stranu lične interese i stranačke, te priznati interese FBiH.”

Oni moraju raditi konstruktivno ili u vlastiili u opoziciji, rekao je.

“Ukoliko se odgovorni političari odriču odgovornosti moraću osigurati da se provede volja građana i vladu koja radi u njihovo ime bez obzira na njihovu pripadnost. Ovo je posljednji poziv da se urazume. Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti i neće biti dodatnih poziva.”


Podsjetimo…

Jučer je istekao rok za formiranje vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koji je 2. oktobra nametnut izmjenama Ustava.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici usvojio je dva zaključka, i to onaj koji su predložili HDZ i “Osmorka”, a njim se  konstatuje da nije formirana vlada FBiH u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika FBiH kako nalaže Ustav.

Drugim zaključkom naglašavaju se napori koje su učinili svi učesnici političkog procesa i međunarodne zajednice da se osiguraju provođenje rezultata izbora.

Također je zaključeno da je sadašnja vlast u “tehničkom” mandatu te da ne može provoditi reformske procese. 

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img