SAD uvele nove sankcije bivšem šefu OSA-e Mehmedagiću i tužiteljici Kajmaković

Preporučujemo

State Department proširio je listu osoba kojima je zbog sumnje u korupciju zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države(SAD) i na nju dodao bivšeg šefa Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića i bivšu državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković, prenosi Slobodna Evropa.

Kajmaković je zabranjen ulazak u SAD zbog njenog učešća u značajnoj korupciji, navodi se u saopćenju State Departmenta.

– Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagla u skrivanju dokaza, sprječavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića – stoji u obrazloženju.

Ranije je Kajmaković stavljena na listu sankcioniranih osoba Ministarstva trezora SAD-a zbog odgovornosti ili saučesništva u korupciji ili podrivanja demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Osman “Osmica” Mehmedagić, bivši generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, stavljen je na listu osoba koje ne mogu putovati u SAD zbog umiješanosti u značajnu korupciju, navodi State Department.

– Mehmedagić je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio. U okviru ove akcije na listu je stavljena i njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović –  navodi se u saopćenju.

Ranije je Ministarstvo trezora SAD-a sankcioniralo Mehmedagića za saučesništvo u korupciji.

Rečeno je da potez dolazi povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra, i otvaranja Konferencije država članica Konvencije UN-a protiv korupcije.

Najnovije

spot_img