Preživjeli Bratunčani danas ukopavaju svoje najmilije ubijene u zločinu 1992. i 1993.godine

Preporučujemo

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju „Veljaci“ kod Bratunca, danas će biti klanjana 16. kolektivna dženaza i obavljen ukop identificiranih tijela, u ratu ubijenih Bošnjaka Bratunca.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je Hodžić Salmir koji je u vrijeme smrti imao devet godina. Posmrtni ostaci Salmira će biti ukopani pored mezara njegove majke Sabre. Preživjele tetke i familija Selmira danas će  biti prisutni na ukopu i dženazi Selmira Hodžića.

– U zločinu 1992.godine ubijeni su Salmir, njegova majka Sabra, brat Elvis, njegov djed Osman i nena Zineta. Oni su kompletno zapaljeni i zato je dugo trajala identifikacija tijela. Nažalost, posmrtni ostaci Elvisa Hodžića još nisu pronađeni. U genocidu 1995. godine su ubijeni Selmirov otac Beriz i njegov djed Ahmo Tabaković, dajdža Sejad Tabaković i tetka Sevdeta Tabaković.- kazao je Alija Tabaković bliži rođak ubijene Sabre Hodžić.

Tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih žrtava jučer su krenuli  iz Tuzle ispred komemorativnog centra.

Ove godine na kolektivnoj dženazi 12. maja u Bratuncu na šehidskom mezarju „Veljaci“ bit će ukopane četiri žrtve koje će pronaći svoj konačni smiraj: Kadrić ( Osman) Salim 1969, Mehić ( Osman) Salih 1964, Imamović ( Meho ) Mehmed 1954, Hodzić ( Beriz) i Salmir 1983. godište koji je u vrijeme smrti imao devet godina.

Najnovije

spot_img