IZ u BiH u maju i junu obilježava “Trideset godina šehadeta Mustafa-ef Mujkanovića”

Preporučujemo

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u maju i junu obilježava “Trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanovića”, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Tim povodom Organizacioni odbor za obilježavanje “Trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanovića” pripremio je program u okviru kojeg je u srijedu, 11. maja 2022. godine, u Mektepskom centru u Hranči održana pres-konferencija.

Na pres-konferenciji su govorili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Organizacionog odbora i glavni imam Medžlisa IZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić, član Organizacoinog odbora.

Muftija Fazlović je istakao da su Islamska zajednica i njeni službenici, imami, muallimi, muderrisi, u svakom vremenu dijeli sudbinu svog naroda, pa i u najtežim periodima za opstanak Bošnjaka.

– U herojskoj borbi za odbranu svoje zemlje i naroda, mnogi od njih su položili svoje živote kao šehidi. Među njima je i naš plemeniti alim Mustafa-ef. Mujkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bratuncu – kazao je muftija Fazlović.

Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i član Organizacionog odbora govorio je o Mustafa-efendiji Mujkanoviću koji je svirepo ubijen 13. maja 1992. godine nakon višednevnog mučenja i prvi je šehid među imamima.

Mustafa-efendija Mujkanović je rođen 5. januara 1950. god. u mjestu Suha, Bratunac od roditelja Miralema i Hate. Završio je Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ (1957-1965) u zgradi u kojoj će kasnije biti ubijen. Nakon osnovne škole završio je Gazi Husrev-begovu medresu koja je tada bila pet godina. (1965-1970.). Oženio se 1979. godine Nizamom Mašić te su roditelji dvoje djece, kćerke i sina. Upisao je vanredni studij orijentalistike. Bio je član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Program obilježavanja “Trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanovića” je počeo 7. maja projekcijom filma U sjeni minareta i izložbom porušenih i obnovljenih džamija u Bratuncu.

Nastavljen je 11. maja obilaskom mezara rahmetli Mustafe-efendije Mujkanovića i učenjem hatma dove, te posjetom njegovoj porodici.

U četvrtak, 12. maja bit će obavljena kolektivna dženaza na Musalli šehidskog mezarja u Veljacima za četiri bratunačka šehida, a 21. juna planirano je održavanje izložbe Ličnost i djelo Mustafe-efendije Mujkanovića i okrugli sto Stradanje imama u agresiji na Bosni i Hercegovinu 1992-1995.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img