Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti RS izražavaju svoje negodovanje zbog proslave 9. januara

Preporučujemo

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavaju svoje negodovanje zbog činjenice da se nastavlja s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao tzv. “Dan Republike”.

I pored odluke Ustavnog suda BiH (U-3/13) da 9. januar ne može biti Dan entiteta RS zbog toga što je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu predstavnici svih organa vlasti RS su se sistemski, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprostavili i zauzeli stav da neće izvršiti konačnu i obavezujuću Odluku Ustavnog suda BiH. Na ovaj način oni su se suprotstavili principima funkcionisanja pravne i demokratske države, nastavili sa izazivanjem velike i sveopće napetosti i uznemirenost kod građana, te dodatno narušili političke odnose među političkim akterima i nastavili sa potkopavanjem procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Sam datum (9. januar) kao tzv. “Dan Republike” i pristup u njegovom ponovnom određivanju su, prema mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, neustavni iz više razloga, a prije svega zbog toga što 9. januar kao tzv. “Dan Republike” predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog, naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, Ostale i građane RS. Odabir 9. januara kao tzv. “Dana Republike” inspirirano je događajem koji je posebno važan za samo jedan od konstitutivnih naroda, što je bolno za pripadnike drugih zajednica. Na taj dan 1992. godine, su predstavnici srpskog naroda bez učešća predstavnika drugih (Bošnjaka, Hrvata i Ostalih) naroda, dakle jednostrano, donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Ovakav izbor nije u skladu sa jedinstvenim vrijednostima dijaloga, tolerancije, uzajamnog poštovanja i jednakosti na čemu bi se trebao temeljiti izbor nekog državnog praznika.

Ustavni sud BiH je istakao legitimno pravo srpskog naroda u entitetu RS da zakonskim mehanizmima očuva svoju tradiciju i identitet, ali jednako pravo se mora dati i drugim konstitutivnim narodima i ostalim građanima u entitetu RS, što mi svakako podržavamo i zašto se zalažemo.

Međutim, zajednički praznici kakav bi svakako trebao biti tzv. “Dan Republike” trebaju ujediniti ljude u sjećanju na ključne događaje u njihovoj zajedničkoj historiji i doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao važne vrijednosti za multietnička društva.

Podsjećamo da su bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, 5. januara 2018. godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS-a, te da očekujemo da ista bude što prije razmatrana.

Do tada mi pozivamo predstavnike većinskog srpskog naroda na izgradnju zajedničkih vrijednosti našeg društva, jačanje ekonomskih i socijalnih prilika u entitetu.

Istovremeno poručujemo Bošnjacima koje predstavljamo da ćemo se koristiti svim raspoloživim institucionalnim sredstvima u borbi za našu ravnopravnost sa drugim narodima u entitetu.

Preživjeli smo Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, Odluku o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH, agresiju i genocid, preživjet ćemo i Zakon o Danu Republike i njegovu implementaciju u vidu obilježavanja neustavnog tzv. Dana Republike.

POTPREDSJEDNIK ENTITETA RS – Ramiz Salkić

Bošnjački poslanici u klubu poslanika NSRS “Zajedno za BiH”

Delegati Kluba Bošnjaka VNRS

Najnovije

spot_img