Jak kašalj može da prelomi rebra

Preporučujemo

Iako većina pacijenata smatra da je suvi kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje skeret iz bronhija.

Kašalj u jeku respiratornih infekcija je uobičajen, ali ako traje mjesec i više od preležane prehlade neophodan je odlazak ljekru.

– Suhi kašalj, bez iskašljavanja, može da bude veoma uporan i naporan – kaže pulmolog Tatjana Radosavljević.

– Osim na virusne infekcije, može da ukazuje i na malignu bolest pluća, tumor glavne disajne cevi, a opasan je i zbog mogućih komplikacija, kao što su pucanje plućne maramice i prelom rebra pri kašlju, čak i pojava plućne embolije.

Iako većina pacijenata smatra da je suhi kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje skeret iz bronhija.

– Osim sekreta koji može da bude bijel, pjenušav, staklast, i obojen, pacijetn može i da iskašljava krv i gnoj – kaže naša sagovornica.

– Ova vrsta kašlja, takođe, može da ukazuje na rak pluća, ali i tuberkulozu i gnojenje pluća. U slučaju gnojenja ili apscesa u kratkom vremenu može da se iskašlje velika količina gnoja.

Doktorka Radosavljević napominje da ako se kašljanjem izbacuju velike količine sekreta, uzrok može da bude u proširenim bronhijama, koje su najčešće urođene.

– Najfatalnija komplikacija produktivnog kašlja, odnosno iskašljavanja krvi ili gnoja, jeste ugušenje, koje može da dovede do smrti – kaže naša sagovornica.

Bilo da je suh ili produktivan, svaki kašalj bi trebalo pratiti. Ukoliko potraje, najčešće je dovoljan rendgenski snimak za postaljanje prave dijagnoze.

(RTV GD/Novosti)

Najnovije