Općina Sapna: Upriličen prijem i dodjela poticaja poljoprivrednim proizvođačima

Preporučujemo

Na inicijativu općinskog načelnika Zudina Mahmutovića, danas je u prostorijama općine Sapna upriličen prijem za poljoprivredne proizvođače sa prostora općine Sapna, koji se bave proizvodnjom mlijeka.
Na prijemu, u opuštenoj atmosferi, razgovarano je o problematici koja je pratila poljoprivredne proizvođače tokom 2021. godine, a odnosila na otežane uslove privređivanja u uslovima suše i umanjenih prinosa, kao i na povećanje cijena repromaterijala, nafte i drugih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji.
Tokom razgovora općinski načelnik Zudin Mahmutović je istakao, da je uvidio problem i potrebu za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji, te da se iz tog razloga odlučilo pomoći poljoprivrednim proizvođačima, odnosno proizvođačima mlijeka u liniji otkupa mlijeka, u ukupnom iznosu od 39.320,00 KM, te da je i početkom 2021. godine izvršeno sufinansiranje jesenje sjetve u iznosu od 15.763,40 KM.
Poljoprivredni proizvođači nisu krili svoje zadovoljstvo u pogledu ostvarenja novčanih podrški tokom ove godine sa federalnog i kantonalnog nivoa vlasti, dok su posebno zadovoljstvo i zahvalnost uputili općini Sapna i općinskom načelniku Zudinu Mahmutoviću u pogledu planiranja novčanih sredstava u budžetu općine Sapna u ovoj godini i realizaciju istih. Također su naglasili, da će im doznačena novčana sredstva na ime novčanih podrški iz budžeta općine Sapna, u ovom otežanom vremenskom periodu, kada su cijene repromaterijala u poljoprivrednoj proizvodnji dostigle veoma visoke cijene, olakšati realizaciju planiranih aktivnosti sjetve, ishrane stoke i drugih planiranih radova.
Na karaju prijema, općinski načelnik se zahvalio privrednicima na odzivu, te istakao da će općina Sapna i u narednom periodu planirati novčana sredstva u budžetu općine za subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji, a koje će se realizovati kroz programe i biti usmjerene prema stvarnim potrebama poljoprivrednih proizvođača. 

Najnovije

spot_img