Organizacija RVI Teočak: “Zabrinjavaju stalni pokušaji određenih krugova moći da izjadnače žrtvu i agresora”

Preporučujemo

Organizacija RVI Teočak, povodom podizanja optužnice Tužilaštva BiH protiv komandanta  Prve teočanske brigade Dževada Avdičevića Babka i njegovih saoboraca, izdala je saopćenje za javnost koje vam prenosimo u cjelosti:

“Organizaciju RVI Teočak zabrinjavaju stalni pokušaji određenih krugova moći da  izjadnače žrtvu i agresora, u ratu u kojem je uzvršena agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

U tom svjetlu vidimo i podizanje optužnice protiv našeg komandanta Dževada Avdičevića Babka, Muharema Efendića i Izeta Ikanovića za navodne ratne zločine na području Teočaka.

Napominjemo da su Teočak i teočansko ratište  primjer kršenja pravila rata od strane agresora koje se ogledaju u potpunom razaranja civilnih objekata kao i  u  velikom stradanju civila, ali za to, ipak, još niko nije odgovarao.

Podsjećamo da je na području teočanskog ratišta neprijatelj prilikom napada i granatiranja ubio 42 civila, 126 ranio, a među ubijenim civilima je i sedmoro djece. Također, za  svirepi zločin u Lokanju, gdje je 67 Teočana zarobljeno, mučeno i ubijeno, još niko nije osuđen.

Uprkos tako velikom žrtvama naša brigada je vodila računa o pravilima ratovanja i Ženevskoj konvenciji o zaštiti ratnih zarobljenika, pa su mnogi zarobljenici, zahvaljući takvom odnosu naše komande, razmjenjeni i danas slobodno žive sa svojim porodicama.

Zato čvrsto stojimo na stanovištu da su naš komandant Dževad Avdičević i ostali iz optužnice nevini i da će u ovom postupku, koji je pred njima, svoju nevinost uspiješno i dokazati”, navedeno je u saopćenju.

Najnovije

spot_img