Jurišić: Policija RS hitno mora otkriti napadače na povratnike kod Višegrada

Preporučujemo

Policija RS hitno mora otkriti i privesti napadače na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, poručila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

Bračni par Memišević trenutno je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon što su sinoć iz Doma zdravlja u Višegradu prebačeni u bolnicu u Goraždu, odakle su noćas transportovani u Sarajevo.

Jurišić je ocijenila da napad na najranjiviju, povratničku populaciju pokazuje da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska znatno pogoršana. Državne, ali i druge nadležne institucije, imaju obavezu djelovati kako bi se otkrili i sankcionirali napadači, te garantirala sigurnost povratnicima.

– Podsjećam da su napadu na povratnike prethodili napadi na aktiviste Povorke ponosa 18.marta u Banja Luci, te uništavanje imovine novinara, koji su protestvovali zbog ugrožavanja slobode mišljenja i uvođenja verbalnog delikta u Krivični zakon Republike Srpske – navodi se u saopćenju zamjenice ministra Duške Jurišić.

(RTV GD/Fena)

Najnovije

spot_img