Kontejnersko naselje „Mahala Kalesija“ u Turskoj spremno za smještaj stanovnika

Preporučujemo

U turskom gradu Kahramanmaraš koji se nalazi blizu Gaziantepa danas je završena montaža stambenih kontejnera u kojima će privremeno biti smještene porodice koje su usljed razornog zemljotresa koji je Tursku zadesio 6.februara ostale bez svojih domova.

Privremeno kontejnersko naselje simbolično je nazvano “Mahala Kalesija”, u znak zahvanosti građanima Kalesije koji su pomogli ugroženom stanovništvu iz Turske. Postavljena je i tabla sa nazivom “Kalesiya Mahallesi”, a iznad naselja i zastava Bosne i Hercegovine.

Stambeni kontejneri su izgrađeni u Kalesiji, sredstvima vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija koji su se odrekli svojih mjesečnih paušala, privrednika, građana općine Kalesija kao i drugih iz Tuzle, Lukavca, Srebrenika i Mostara koji su dali svoj doprinos.

Radove na montaži kontejnera za stanovanje su izvodili Kalesijci koji su se dobrovoljno, volonterski prijavili za odlazak u Tursku: Mujo Mujkić, Senad Džafić, Ibro Huremović, Ekrem Halilović, Huso Efendić, Selim Turić, Meho Huremović i Alija Džafić.

Osmočlana ekipa iz Kalesije je na montaži stambenih kontejnera radila šest dana, čak i po kiši, kako bi što prije obezbijedili privremene domove ugroženim porodicama iz Turske.

Podsjećanja radi, konvoj od sedam kamiona krenuo je iz Kalesije u petak 17.marta, a pored 31 stambenog kontejnera i dva opremljena sanitarijama, kao i namještaj za iste, nalazilo se i osam montažnih kuća kao i šatori, madraci, ćebad i prehrambeni paketi koji su obezbjeđeni od strane Društva Crvenog križa BiH, i CK Federacije BiH čije delegacije su posjetile Hatay i Kahramanmaraš  gdje je pomoć dostavljena. 

Najnovije

spot_img