Iz Islamske zajednice odgovoraju: Može li se kurban “okrenuti” na ražnju

Preporučujemo

Može li se kurban, nakon klanja, ispeći na ražnju, jednop je od pitanja koje su vjernici uputili Islamskoj zajednici u BiH.

U vrijeme pred Kurban bajram brojni vjernici supostavljali pitanja u vezi sa načinom odabira životinje namijenjene za žrtvovanje, načinom klanja, korištenjem kurbanskog mesa i slično. U konkretnom slučaju otac, sin i amidžić sa svojim porodicama namjeravaju zajedno zaklati tri kurbana. Stoga su pitali IZ u BiH da li jedan od tri kurbana mogu “okrenuti” na ražnju, a druga dva podijeliti.

– Način pripreme kurbanskog mesa za jelo nije striktno određen, pa nema smetnje da se čitav kurban ispeče. Međutim, kod pripreme kurbanskog mesa, kao i kod njegova konzumiranja, muslimanu je zabranjeno da  koristi alkoholna pića, svinjsku mast isl.

S obzirom na to da je podjela kurbanskog mesa na tri dijela: 1/3 porodici, 1/3 siromašnima i potrebnima, 1/3 rodbini i komšijama, pohvalna a ne obavezujuća, to znači da podjela može biti i drugačija prema procjeni i izboru vlasnika kurbana. Shodno tome, načelno nema smetenje da te tri osobe zajednički sa svojim porodicama i prijateljima pojedu jedan kurban, a da ostala dva podijele. Ipak, preferiramo tradicionalni način trodjelne podjele svakog kurbana, zato što  postupak koji se navodi u pitanju može biti povod kasnijih eventualnih nesporazuma zbog dilema kao što su: da li je bolji kurban podijeljen ili slabiji, čije kurban je podijeljen a čiji je zajednički konzumiran i tome slično, odgovaraju iz IZ u BiH.

Jedno od pitanja je bilo i da li se kurban može nanijetiti za zdravlje. Prema odgovoru IZ u BiH, može, ali je to onda takozvani zavjetnu kurban koji se može klati u toku čitave godine. Što se tiče kurbana koji se kolje u vrijeme Bajrama, nije potrebno spominjati za koga se kolje, jer se to radi u ime cijele porodice.

Također, odgovarajući na pitanje jednog od posjetilaca, kazali su kako se klanje za Bajram vrši isključivo između Bajram namaza prvog dana i akšam namaza trećeg dana Bajrama. Sve izvan tog vremenskog okvira nije “bajramski” kurban, odnosno žrtvovanje životinje može biti zavjetno, ali ne i “baramsko”. Dakle, kurban se za Bajram ne može klati unaprijed ili naknadno.

Što se tiče načina obezbjeđivanja kurbana, sin može pokloniti svom roditelju ovcu namijenjenu za kurban, a onda roditelj ima pravo da taj poklon prihvati ili ne. Međutim, nikakva donacija ne može zamijeniti kurban.

– Sadaka, odnosno donacija u vrijednosti kurbana ne može zamijeniti ibadet prinošenja kurbana. Prema tome, ukoliko niste u prilici da osobno izvršite ovaj ibadet, možete uplatiti cijenu kurbana preko računa Rijaseta IZ ili neke od naših medresa, ali s naznakom da je to uplata za kurban kako bi se u Vaše ime izvršio ibadet žrtvovanja kurbana. Tada možete biti sigurni da se ovaj obred obavio, odnosno da će se obaviti na vrijeme i na šerijatom propisan način, saopćili su iz IZ u BiH.

Jedno od pitanja je bilo i da li već oplođena ovca (sjajna) može biti kurban, ukoliko janje u njoj nije oživjelo.

– Nema šerijatske zapreke da sjajna ovca posluži za kurbana, zato što to nije mahana koja utječe na kvalitet mesa životinje. Međutim, šteta je da se uz ovcu žrtvuje i njen plod, pa je bolje uzeti za kurbana onu koja nije sjajna. O tome treba voditi računa prilikom odabira i kupovine kurbana, naveli su iz IZ BiH.

Ljude i interesuje kako se računa starost životinje, ako se namjerava zaklati krava.

– Da bi goveče moglo biti prinešeno kao kurban uvjet je da bude staro dvije godine i zađe u treću po lunarnoj kalendarskoj godini.

Ako nedostaje 15 dana da goveče napuni dvije sunčeve kalendarske godine, ono se može žrtvovati kao kurban jer je napunilo dvije mjesečeve kalendarske godine, s obzirom na to da je mjesečeva godina kraća od sunčeve za deset dana, a za dvije godine to je dvadeset dana. Prema tome ono ima dvije mjesečeve kalendarske godine i ušlo je u treću godini te ispunjava uvjet vezan za starost, odgovorili su iz IZ u BiH.

Vrijedi napomenuti da je sve odgovore pripremao muftija prof. dr. Enes Ljevaković, Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice.

Najnovije

spot_img