IGK: Ambasador BiH u Švicarskoj ponizio državu, vrijeme je za akciju

Preporučujemo

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković u kojem ih obavještava da se poslije SAD-a i Kanade, antibosansko djelovanje ambasadora države Bosne i Hercegovine nastavlja i u Švicarskoj. 

– Ambasador Bosne i Hercegovine u Švicarskoj Boro Bronza ponizio je državu od koje prima plaću jer se pojavio na sastanku sa predsjednicom entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović bez državne zastave. Tako se ambasador Bronza priključio ambasadoru Bosne i Hercegovine u SAD-u, Bojanu Vujiću, i ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kanadi, Marku Milisavu, u svojevrsnoj antibosanskoj kampanji koja ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u svijetu – navodi Ramić u pismu.

Dodaje da zahvaljujući antibosanskim ambasadorima najjaču političku polugu koju smo prema svijetu imali, državnu, istinsku bosanskohercegovačku diplomatiju, gubimo u sve više država.

– Bosna i Hercegovina ostaje sve više nemoćna pred nasrtajima bijesnih i nezasitih separatista koji djeluju širom svijeta i koji su sve više jači. Milorad Dodik zavladava u bitnim diplomatskim svjetskim destinacijama, aktivira svoje lobiste, podređuje svoje ambasadore svojim separatističkim ciljevima i interesima, mijenja karakter rata u Bosni i Hercegovini, revidira sudske, naučne i historijske činjenice i glorifikuje osuđene ratne zločince. Ambasade Bosne i Hervegovine u kojima su Dodikovi ambasadori postale su legla sepatarizma, laži, obmane i nepravde. U njima se antibosanski ambasadori igraju državnim simbolima, ne spuštaju zastavu za 11. juli, državne simbole tretiraju kao krpe, rade i pričaju protiv Bosne i Hercegovine i direktno djeluju protiv bosanskohercegovačke dijaspore. Zbog diplomatije država opstaje ili propada. Diplomatija je i kultura i civilizacija, diplomatija je i dijalog i istina – navodi Ramić.

Sposobna diplomatija, kako nastavlja, spašava državu, “vidjeli smo već kako to izgleda tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu”.

– Nesposobna diplomatija urušava državu. Već smo u više pisanih obraćanja Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova upozoravali da se rat u Bosni i Hercegovini nastavlja drugim sredstvima, između ostalog i diplomatskim. Negiranje sopstvene države od nekih ambasadora i diplomata, negiranje državnih simbola stavlja državu i diplomatiju u težak položaj. U navedenim ambasadama niko ne predstavlja državne interese u momentu kada je Bosna i Hercegovina napadnuta od antibosanske koalicije. Treba li to dokazivati? Država je izdana od ambasadora koje je postavio Milorad Dodik i koji zastupaju njegove, secesionističke, antibosanske politike – ističe i dodaje:

– Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država Bosna i Hercegovina ima svoj državni, diplomatski glas u najbitnijim svjetskim centrima. Zaštitimo zajednički bosanskohercegovačku državu od rušilačkih kvazidiplomata. Zahvaljujući Miloradu Dodiku rušitelji Bosne i Hercegovine su zauzeli mjesta u diplomatiji koja tako nije državna diplomatija, već antidržavna, entitetska. Takva diplomatija detaljno demontira ugled države na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije. To direktno slabi i ponižava ugled Bosne i Hercegovine u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačkih vrijednosti. Bosna i Hercegovina treba diplomate koji će se boriti za državu.

U tom smislu, dodaje Ramić, IGK poziva Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, najodgovornije državne institucije za vanjsku politiku, da odlučnim djelovanjem pokažu da diplomatsko-konzularna mreža nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu i secesionističkim partijskim vođama.

– Pozdravljajući odluku ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković kojom se regulira i bliže uređuje način postupanja zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima, shodno Zakonu o grbu, Zakonu o zastavii Zakonu o državnoj himni Bosne i Hercegovine, tražimo sankcionisanje svih bosanskohercegovačkih diplomata koji sve ozbiljnije narašavaju ugled države Bosne i Hercegovine – zaključuje Ramić u pismu.

Najnovije

spot_img