I dalje traje protest rudara, za sada odbijaju razgovore

Preporučujemo

U Sarajevu i dalje traju protesti radnika iz svih sedam rudnika u FBiH, koji posluju u okviru Javnog preduzeća (JP) Elektroprivreda BiH.

Ispred zgrade Vlade FBiH oko 11 sati okupilo se više stotina rudara iz Zenice, Breze, Kaknja, Tuzle zahtijevajući od nadležnih bolje uslove rada, uvezivanje radnog staža, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja i potpuno poštivanje kolektivnog ugovora.

Također, traže smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u iznosu od hiljadu KM.

Rudnici jutros obustavili proizvodnju

Podsjetimo da je u svim rudnicima u FBiH jutros u 7 sati obustavljena proizvodnja. Riječ je o radničkom neposluhu 6.800 rudara, koji na taj način žele iskazati solidarnost s kolegama koji danas protestuju u Sarajevu.

Zgradu Vlade FBiH i prostor ispred nje osigurava veliki broj specijalaca. Saobraćaj u ulici Hamdije Čemerlića je obustavljen.

Na nekim od transparenata, koje nose okupljeni, koji simbolično na glavama nose šljemove, piše “Nas nije sramota, a vas?”, “Rano ste nas se odrekli” i “Mi smo za državu BiH, a vi”.

Zvali Džindića, pa ga nisu saslušali

Demonstranti su po dolasku pred zgradu Vlade FBiH zapalili baklje i uzvikivali raznorazne parole, uz poziv ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću da izađe i obrati im se.

No, nakon što je Džindić izašao i stao pred njih, s namjerom da im se obrati, odbili su da ga saslušaju.

Portal Vijesti.ba kontaktirao je kabinet ministra. Rečeno nam je da je ministar Džindić spreman na razgovore i pregovore s predstavnicima sindikata, no i da su njihovi predstavnici za sada odbijali svaki poziv.

– Ministar je spreman da razgovara bilo kada i bilo gdje kako bi se došlo do finalnog rješenja – rečeno je za Vijesti.ba.

Husić: Obećali smo BiH ponuditi istinu

U obraćanju prisutnima, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić zahvalio se rudarima što se u velikom broju odazvali na proglas Sindikata.

– Obećali smo Bosni i Hercegovini ponuditi istinu. Admir Andelija je ovih dana govorio kako se nas osam suprotstavlja primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku. Nije nas osam, nego par hiljada i jutros svi stadoše, nigdje ništa ne radi – rekao je Husić.

Naglašava da rudari neće raditi ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi.

– Hvala svim našim kolegama iz svih sedam rudnika koji su jutros, u znak podrške, stupili u radnički neposluh. I mi smo uz vas. Donijeli ste opravdanu odluku. Imate našu podršku – poručio je Husić.

Pridružit će nam se i porodice

Okupljeni ističu da će im se na protestima pridružiti i njihove porodice, te da neće ići kućama sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Ostavili su čak otvorenom i mogućnost da će i 25. novembra, na Dan državnosti BiH, protestovati na istom mjestu.

(RTV GLAS DRINE/VIJESTI.BA/FOTO:FENA)

Najnovije