Hrvatska od 1. januara ukida granične kontrole na 73 prijelaza prema Sloveniji i Mađarskoj

Preporučujemo

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović istaknuo je u ponedjeljak kako se od 1. januara 2023. godine ukidaju granične kontrole na ukupno 73 granična prijelaza prema Sloveniji i Mađarskoj.

“Za sve građane Hrvatske to znači da više neće morati pokazivati dokumente prilikom prelaska granice”, rekao je Božinović, predstavljajući Hrvatskom saboru izmjene zakona o strancima i o prelasku državne granice kojima se stvaraju pretpostavke za primjenu šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj.

Radi se, precizirao je, o 15 prijelaza prema Mađarskoj i 58 prema Sloveniji, prenosi Hina.

Naglasio je i kako države članice trebaju ukloniti sve prepreke koje bi mogle priječiti nesmetani protok prometa na cestovnim graničnim prijelazima na unutarnjim granicama. 

To znači da će i Hrvatska napraviti to isto kako bi se omogućio nesmetan protok ljudi i roba, najavio je ministar.

Za razliku od graničnih kontrola na kopnenim i pomorskim granicama koje se sa zemljama šengenskog prostora ukidaju prvog dana 2023. granične kontrole u zračnim lukama bit će ukinute 26. marta sljedeće godine.

Razlika u datumima je zbog toga jer su na međunarodnoj razini utvrđeni zimski i ljetni redovi letenja, objasnio je Božinović.

Od 26. marta ista procedura za let u Dubrovnik i Amsterdam 

U trenutku promjene s jednog na drugi red letenja, svi letovi koji su danas letovi prema državama članicama šengenskog područja postaju letovi unutar tog područja.

Ministar Božinović zastupnicima je rekao i kako izmjenom dvaju predmetnih zakona Hrvatska završava u zakonodavnom smislu formalni ulazak u šengensko područje.

Naveo je i kako se predložene zakonske izmjene odnose prije svega na granične kontrole i zaštitu državne granice te naglasio kako je Hrvatska granične prijelaze opremila najsuvremenijom tehničkom opremom za kontrole, a što su potvrdili šengenski evaluatori.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img