U Kozluku obilježna jedanaesta godišnjica smrti Fadila Banjanovića-Bracike (FOTO)

Preporučujemo

Danas je u Kozluk na prigodan način obilježena tužna jedanaesta godišnjica smrti Fadila Banjanovića-Bracike, legende povratka u Bosni i Hercegovini.

Oko pedesetak ljudi iz cijelog Podrinja okupilo se jutros u centru Kozluka, nakon čega je u tužnoj i tihoj koloni krenulo prema kozlučkom mezarju gdje je Fadil Banjanović ukopan.

Klub “Bracika” Beč uz prijatelje i saradnike Fadila Banjanovića Bracike organizovao je ovogodišnjo obilježavanje tužne godišnjice. U odavanju počasti ove godine pridružili im se Bojan Ivanović vršilac dužnosti gradonačelnika Zvornika, Ćamil Duraković potpredsjednik Republike Srpske, predstavnici gradske uprave i političkih partija u Zvorniku.

Sakib Jatić u ime kluba “Bracika” Beč zahvalio se svima koji su odvojili svoje vrijeme i na ovaj dostojanstveni način odali počast prerano preminulom Braciki. Sa suzama u očima prisjetio se prvih ratnih dana odlaska iz Kozluka, a potom i povratka i “Bracikine” energije koja je pokretala sve Kozlučane, a onda se ta energija prenijela na cijelo Podrinje i državu u procesu povratka.

Bojan Ivanović vršilac dužnosti gradonačelnika Zvornika odao je počast i poručio da je rad Bracike bio zasnovan na pomaganju svima onima koji su u potrebi. Fadil nije dijelio ljude po nacionalnosti, vjeroispovijesti i bilo kojem drugom osnovu. Pomagao je kome treba, kada treba i ostala je velika praznina poslije njegovog odlaska koja se ne može nadoknaditi.

Poslanik u NSRS i doskorašnji gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović bio je spriječan da prisustvuje godišnjici zbog ranije preuzetih obaveza, ali je iskazao punu podršku ljudima koji čuvaju lik i dijelo Bracike.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković rekao je za prisutne medije da je Fadil bio uzoR svima koji se bave povratkom da je imao sreću da se upoznao sa Bracikom za života te da je jedan od motiva povratka u Srebrenicu iz daleke Amerike bilo djelovanje i rad Fadila Banjanovića. Nadam se da će u budućnosti  obilježavanje godišnjice biti još bolje organizovano, a ja ću se maksimalno dati na raspolaganje ljudima u organizacionom odboru godišnjice da ovo bude još bolje organizovano.

Avdulah Hadžić tvrdi da je nakon smrti Bracike stao i povratak, a pokrenuo se novi proces odlazak. Nažalost niko na ovom svijetu Fadila ne može zamijeniti. Njegova energija i dobrota više se ne rađaju, svima nam je bilo lakše uz njega raditi društveno korisne stvari. Ugrožavao je svoje zdravlje i zanemarivao kako bi pomogao ljudima koji su u potrebi, to se danas rijetko viđa.

Bekir Omerović izrazio je želju da se sačuva lik i dijelo Fadila Banjanovića u budućnosti i o tome uče buduće generacije. Omerović je izrazio nadu da će u narednim godinama organizacija biti još bolja i duža jer je Fadil zaslužio i puno više od toga.

Nakon odavanja počasti na mezarju u Kozluku, okupljeni su nastavili druženje uz kafu u čaj sjećajući se rada i aktivizma koje je Fadil vodio za svog života.

(RTV GD/zvornicki.ba)

Najnovije

spot_img