Helez dao izjavu u Tužilaštvu BiH o paravojnim kampovima u RS-u

Preporučujemo

Ministara odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, gdje je pozvan u svojstvu svjedoka dao izjavu o postojanju paravojnih kampova na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska. 

Odsjek za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine formirao je predmet nakon Helezovih navoda u medijima o postojanju ovih kampova. Helez se u Tužilaštvu zadržao više od sat vremena. Nakon izlaska nije davao izjave medijima.

Nakon tvrdnji da kampovi za obuku paravojnih jedinica, koji su povezani sa osobama iz Rusije, postoje u okolini Rogatice i planini Maglić, Helez je za Detektor rekao da takvi kampovi postoje i u nesposrednoj blizini Sarajeva.

Iz Republike Srpske oštro odbacuju navode, Državno tužilaštvo je formiralo predmet, dok stručnjaci tvrde da su za ovakve izjave potrebni jasni dokazi jer usložnjavaju krizu.

U petak je za Detektor rekao da je informacije o tim kampovima dobio prije više od dva mjeseca, te ih proslijedio međunarodnim organizacijama i dijelovima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

– Nalaze se vrlo blizu Sarajeva. Nalaze se oko bošnjačkog i iznad povratničkog, bošnjačkog naselja u okolini Sarajeva, i ne bih dalje otkrivao te lokacije. A to je baš kamp za obuku. I posjedujem fotografije. To su ljudi koji su naoružani, spremni, sa dobrom uniformom, dobrim naoružanjem – dodaje Helez, koji nije bio spreman da ustupi fotografije za objavljivanje.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img