Danas Kongres SDA, zanimljiva utrka za potpredsjednike

Preporučujemo

Osmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, zakazan je za danas u Sarajevu.

Kandidat za stranačkog predsjednika je Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom periodu bio na čelu SDA.

Izborna komisija SDA je na sjednici krajem septembra utvrdila kandidata za predsjednika i listu kandidata za potpredsjednike SDA. Konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Kako je tada saopćeno, kandidata za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Također je navedeno da je Šemsudin Mehmedović imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom na to da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija.

Na Kongresu će biti birano i devet potpredsjednika SDA. Izborna komisija je sačinila listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike utvrđuje novoizabrani predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika.

Kandidati za potpredsjednike stranke su: Hamdija Abdić, Jasmina Biščević Tokić, Senad Bratić, Eldar Čomor, Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Mahir Dević, Šefik Džaferović, Faruk Kapidžić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Mersad Mujić, Fadil Novalić, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Asim Sarajlić, Fahrudin Skopljak, Safet Softić, Šerif Špago, Jasmin Spahić, Haris Zahiragić, Mirsad Zaimović i Muamer Zukić.

Prije izbora organa i funkcionera Stranke, predsjednik SDA Bakir Izetbegović bi trebao podnijeti Izvještaj o radu SDA između 7. i 8. Kongresa.

(VIJESTI.BA/RTV GD)

Najnovije

spot_img