Civilne zaštite u BiH upozoravaju na jak vjetar i apeluju na stanovništvo da čuvaju imovinu

Preporučujemo

Federalna uprava civilne zaštite je upozorila stanovništvo na olujne udare juga do kojih će doći danas u većem dijelu BiH, u periodu od 12 sati do ponoći.

Federalni hidrometeorološki zavod je zbog vjetra jačine i do 90km/h izdao narandžasto upozorenje za ponedjeljak, 28. decembar, a upozorava se stanovništvo da preduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

“Posebno se apeluje na pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogli pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i slično i time ugroziti sigurnost prolaznika”, rekli su to iz kantonalne civilne zaštite u Sarajevu.

Također, stanovništvu je upućen apel da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala.

Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kao bi iste bile spremne da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguje na najavljene jake udare vjetra na području svojih općina.

Ovakvi udari vjetra mogu napraviti veće materijalne štete, otežati cestovni i avionski saobraćaj, oboriti stabla, srušiti nestabične dijelove objekata pa je stoga potrebno biti oprezniji te zaštiti sebe, druge i imovinu.

Najnovije

spot_img