CCI poziva na povlačenje predloženih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS 

Preporučujemo

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju da se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske povuče sa dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS koja je najavljena za sutra i uputi na preispitivanje.

Iz CCI-ja podsjećaju da je Ustavom Republike Srpske i postojećim Zakonom o zaštiti od klevete RS kleveta dekriminalizovana, te da prema stavovima i rezoluciji Organizacije Ujedinjenih nacija (UN), Vijeća Evrope, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) i drugih, kleveta u okviru krivičnih zakona predstavlja jednu od deset najvećih prijetnji slobodi izražavanja.  

-Upravo zbog toga smatramo da bi njeno ponovno uvođenje imalo ozbiljne posljedice na slobodu izražavanja i opštu demokratizaciju društva – navode iz CCI-ja. 

Da je samom najavom izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske već ozbiljno narušen društveni ambijent, dodaje se u saopćenju, potvrđuje činjenica da su prošle sedmice prijavljena zastrašivanja i napadi na imovinu predstavnika medijske zajednice.  
– Napade najoštrije osuđujemo, te zahtijevamo od nadležnih institucija da identifikuju i adekvatno sankcionišu sve odgovorne osobe – naglašava CCI. 

Ističu da bi se u ovakvim društvenim okolnostima, eventualnim usvajanjem predloženih izmjena Krivičnog zakonika RS potakla cenzura medija i javne kritike te da bi se dozvolilo proizvoljno tumačenje onoga što predstavlja uvredu ili “namjeru da se nanese šteta nečijem ugledu ili časti“.  

Dodatno, visoke novčane kazne propisane u ovom aktu, kao i sama mogućnost krivične osude, imale bi ogroman uticaj na ograničenje slobode izražavanja.  
 
– U skladu s tim, kao organizacija koja se zalaže za poštivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te promoviše aktivno učešće građana u demokratskim procesima, smatramo da je neophodno povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske sa sjednice NSRS – poručuju iz CCI-ja.  

Najnovije

spot_img