Brčko: Krvnički tukao ženu i dijete pa ih zaključavao da ga ne prijave

Preporučujemo

Četrdesetčetvorogodišnji muškarac osumnjičen je i pritvoren zbog nasilja nad ženom koju je krvnički tukao pred maloljetnom kćerkom koju je takođe jednom prilikom udario nogom.

Osim što ih je tukao, on je osumnjičen i da ih je zaključavao u kuću kako ga ne bi prijavile.

Naime, postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor ovom višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela kojeg terete da je počinio nasilje prema supruzi i djetetu.

Pritvor mu je određen usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

“Protiv višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela, otvorena je istraga zbog sumnje da je tokom oktobra ove godine nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir,  tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i malodobne kćerke, s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu.  Sumnja se da je u više navrata fizički nasrnuo na suprugu, udarao je šakama po glavi, uvrtao joj ruke, hvatao za kosu i gurao, nanosio joj udarce nogama i raznim predmetima po tijelu”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Sve to je, kako se navodi uz psovke i uvrede, činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je u jednoj takvoj prilici nanio i udarac nogom.

Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, nakon što bi napustio kuću, on ih je više puta zaključavao u kući, onemogućavajući im tako da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji.

“Nakon što je otkriven, on je 30. novembra lišen slobode i sprovoden pred tužioca Tužilaštva Brčko distrikta koje je, pošto ga je ispitalo, podnijelo prijedlog Osnovnom sudu da mu odredi pritvor. Prihvativši tužilački prijedlog u cijelosti, sud je osumnjičenom odredio jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. Odbivši žalbu odbrane, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je ovu odluku”, navode iz Tužilaštva.

Dodaju da su u međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH nastavili su intenzivnu istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela nasilja u porodici (iz člana 218 stav (4) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img