BiH večeras obojena u pink, počinje mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Preporučujemo

Simboličnim osvjetljavanjem znamenitosti i građevina pink bojom u 14 bh. gradova večeras je zvanično počeo “Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke”.

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” u četrnaest gradova i općina osvijetlili su neke od najljepših građevina i objekata naše zemlje.

U glavnom gradu naše zemlje u pink boju je osvijetljena Akademiju likovnih umjetnosti, a u Mostaru je nadaleko poznati Stari most iznad Neretve svijetlio u znak borbe protiv karcinoma.

Pink bojom osvijetljen je večeras i Banski dvor u Banja Luci, vodopad u Jajcu, kula Zmaja od Bosne u Gradačcu, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Gradska Arena i dva pješačka mosta u Zenici, Gradska Vijećnicu i fontanu u Cazinu, te fontanu u Hadžićima.

U zak borbe protiv karcinoma večeras su u pink obojeni i hotel Tuzla, Gimnazija Bugojno, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević u Livnu i Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku, Kapetanova kula i Crkva Sv. Ante Padovanskog u Bihaću.

Udruženja koja se zalažu za preveniranje karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja i podižu svjesnosti o toj bolesti upozoravaju da je u svijetu još na prvom mjestu po smrtnosti karcinom i da je stanje alarmantno, jer zbog posljedica koronavirusa, sve je više onih koji bolest otkrivaju u poodmakloj dobi kad je njezino liječenje jako teško i neizvjesno.

Najnovije

spot_img