74 godine zatvora za prisiljavanje djece na prosjačenje

Preporučujemo

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za šest optuženih za organizovanu trgovinu ljudima vezanu za iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja  i izrekao im kazne zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine.

Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine, Ibri Džiniću u trajanju od 16 godina,  Halilu Salihoviću u trajanju od 15 godina, Berisi Džinić u trajanju od 11 godina, te za još dva  člana grupe, Almira Muharemovića i Jasmina Mujakića, kazna zatvora u trajanju od po 5 godina.

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona  se Šaban Salčinović (50),Halil Salihović (44), Berisa Džinić (43), Ibro Džinić (45), Almir Muharemović (50) i Jasmin Mujakić (46) terete da su  u grupi koju je  vodio Salčinović počinili  krivično djelo organizovana trgovina ljudima a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju  radi prisilnog prosjačenja.

U optužnici je navedeno  da su članovi grupe  u periodu od 2017.  do februara 2021. godine više djece uzrasta od 4 do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu  nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno.  Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obućena i odjevena, gladna ,  stalno pod prijetnom  upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih čak i tukli i konstantno vrijeđali.

Kantonalni sud Tuzla je nakon objave prvostepene presude produžio mjeru privora za optužene Šabana Salčinovića, Ibru Džinića i Halila Salihovića.

Najnovije

spot_img