Mirza Bašić osvojio ATP turnir u Sofiji

Preporučujemo

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić osvojio je prvu titulu u karijeri pobjedom nad Mariusom Copilom rezultatom 2:1 po setovima 7:6(6) i 6:7(4) i 6:4, u finalu ATP 250 turnira u Sofiji.

Najveći uspjeh karijere senzacionalnog Mirze Bašića došao je kroz kvalifikacije, nakon što je dobio sedam mečeva u osam dana i popeo se na krov turnira u Sofiji. Ponovo je danas servis Bašića bio briljantan, pa je tako imao odličan oslonac.

U prvom setu Bašić pravi brejk već u trećem gemu i držao ga je sve do 5:4. Ipak, kada je servirao za prvi set, Copil je došao do tri brejk lopte, iskoristio treću i poravnao na 5:5. Prvi dio igre odlučen je u taj-brejku, gdje se bolje snalazi Bašić i poveo je rezultatom 1:0.

U drugom setu bolja igra Copila na otvaranju, a onda Bašić pravi istu stvar kao i Copil u prvom setu. Prilikom serviranja za set, Bašić mu oduzima servis i poravnava na 5:5 izuzetnim pasingom na brejk loptu. U naredna dva gema teniseri su sačuvali svoj servis, pa se ponovo pristupilo ‘trinaestom gemu’. Ipak, u ovom taj-brejku više sreće imao je Rumun i poravnao je u setovima.

Uoči odlučujućeg seta Bašić je zatražio medicinski tajm-aut, a nakon njega zaigrao je odlično. Na startu seta imao je probleme na svoj servis, ali protivniku nije dozvolio brejk. Ključni gem je odigran pri rezultatu 4:4, kada je napravio brejk i u sljedećem servis-gemu ga odbranio i osvojio prvu titulu u karijeri.

Tako je bh. teniser postao tek drugi igrač iz BiH koji se okitio titulom na ATP touru, poslije dva trofeja Damira Džumhura. Ne sumnjamo da će ova titula donijeti Bašiću ‘kartu’ za bolje trofeje i na većim turnirima.

(RTV Glas Drine/SCSPORT)

Najnovije

spot_img