„Dan bijelih traka“ obilježen i u Salzburgu (FOTO)

Preporučujemo

U znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana „Dan bijelih traka“ ove godine je obilježen i u austrijskom gradu Salzburgu.

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak progona, u kojem su provođena masovna ubijanja, silovanja, te otvarani koncentracioni logori, čiji je konačan ishod bio uklanjanje 94% Bošnjaka i Hrvata sa teritorije općine Prijedor.

Ovaj dan obilježava se svake godine širom Bosne i Hercegovine, ali i nekoliko gradova Evrope i svijeta gdje živi bh dijaspora.

Organizator Dana bijelih traka u Salzburgu, zajednica sedam bosanskohercegovačkih udruženja koja djeluju u ovom gradu, ovom prilikom su se na emotivan način prisjetili stradanja, progona, mučenja i ubijanja nevinog muslimanskog stanovništva Prijedora i okoline.

Postavljanjem simbolične instalacije 102 crvene dječije stolice na Residenzpatzu u centru Salzburga, posebno je skrenuta pažnja javnosti na 102 ubijene djece, za čije spomen obilježje u gradu stradanja vlasti grada Prijedora do danas ne žele izdati dozvolu za izgradnju.

Veliki broj posjetilaca imao je priliku pogledati i emotivnu postavku lutaka koje simbolizuju napaćenu bosansku ženu s početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i Prijedor, obilježenu bijelom trakom oko ruke, sa bebom u naručju i očajnim pogledom u ono što je čeka, oslikavajući ujedno i grčeviti vapaj za spas njenih najmilijih.

Na ogromnom baneru na Residenzplatzu izložena su i imena sa slikama svih 3.176 nevino stradalih žrtava, kao i mapa sa sa preko 550 masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini. Najveći broj njih nalazi se upravo u Prijedoru, od kojih je najveća Tomašica, iz koje je ekshumirano 435 posmrtnih ostataka osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Veliki broj posjetioca i prolaznika u znak solidarnosti i sjećanja na sve stradale ovog zločina, koji po metodologiji ubijanja podsjeća na zloglasni Holokaust, oko svojih ruku su vezali bijele trake a uručeni su im i informativni leci odštampani na njemačkom i engleskom jeziku.

Kako kažu organizatori, cilj obilježavanja Dana bijelih traka na ovaj simboličan način jeste poslati snažnu poruku istine u svijet,sliku patnje i bola nastalu zbog fašizma kojeg Evropa treba iskorijeniti, te poziv na pomirenje.

Uz to, nadaju se da će ovakva obilježavanja zločina počinjenih u agresiji Srbije na Bosnu i Hercegovinu doprinijeti tome da se konačno prestane sa negiranjem istine, kako bi nove generacije imale svjetliju budućnost.

Sve, kako kažu: Da se ne zaboravi – Da se ne ponovi!

Najnovije

spot_img