Trebate li popiti čašu vode čim ustanete

Preporučujemo

Ispijanje vode ključno je za zdravlje cijelog tijela. Voda pomaže vašem tijelu pravilno funkcionirati reguliranjem tjelesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja bubrega i jetre ispiranjem otpadnih tvari i optimiziranjem snage mozga.

Čak i blaga dehidracija može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, ošamućenost, razdražljivost, poteškoće s koncentracijom i umor, potvrdila su istraživanja.

“Voda čini oko 60 posto naše tjelesne težine i ključna je da bi naše tijelo funkcioniralo”, tvrdi dijetetičarka Michelle Cardel.

Budući da je nužna, s vodom se ponekad pretjeruje. Kruže mnoge glasine o čarobnim moćima vode, a u posljednje vrijeme jedna od njih vezana je i za to kada treba piti vodu. Neki pojedinci tvrde da je ispijanje čaše vode prva stvar koju trebamo napraviti nakon što ustanemo. Smatraju da to poboljšava zdravlje, pomaže u gubitku težine i još mnogo toga.

Održavanje hidracije tokom dana važno je za cjelokupno zdravlje, tako da unos vode ranije u danu može pomoći da dosegnete svoj dnevni cilj.

“Redovno pijenje vode, počevši od jutra, može spriječiti dehidraciju. Ali ne postoji čarobna količina vode koja vam je potrebna na početku dana”, tvrdi dijetetičarka Michelle Cardel.

Boja vašeg urina može biti pokazatelj koliko vode vaše tijelo treba. Ako je vaš urin blijedožut, vjerojatno pijete dovoljno vode, dok tamnožuti može značiti da trebate povećati unos vode.

Ispijanje vode ujutro povećava osjećaj sitosti, jedna je od tvrdnji na koje smo naišli na internetu. Prema Cardel, to je mit.

“Uprkos percepciji da pijenje vode može dati osjećaj sitosti i stoga pomoći u mršavljenju, nema dovoljno dokaza koji bi povezali unos tekućine s povećanim osjećajem sitosti ili gubitkom težine”, pojasnila je.

Druga tvrdnja je da pijenje vode ujutro može pomoći da sagorite više kalorija tokom dana.

“Dostupna istraživanja ne podupiru ideju da samo pijenje vode može povećati količinu sagorjelih kalorija”, upozorila je Cardel.

Stručnjakinje zaključuju da vrijeme unosa vode nije ni približno važno koliko ispijanje dovoljno vode tokom dana.

“Ravnoteža ostaje jedno od najvažnijih načela pravilne prehrane. S premalim unosom vode postoji rizik od dehidracije, dok s prevelikim unosom vode možete doživjeti hiponatremiju i imati ekstremno nizak natrij u krvi”, poručila je Bremer.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img