Studija: Za zdrav život dovoljno 4.000 koraka dnevno

Preporučujemo

Nakon nove velike studije, naučnici su procijenili da za zdrav život nije neophodno napraviti 10.000 koraka dnevno, već da je dosta i 4.000.

Deset hiljada koraka uzima mnogo vremena – prosječnoj osobi treba između 80 i 150 minuta kako bi dostiga taj prag, što zahtijeva dosta napora.

Na osnovu nove analize, koja sadrži 17 različitih istraživanja u kojima je učestvovalo 227.000 ispitanika, naučnici su procijenili da je 4.000 koraka sasvim dovoljno.

Međunarodni tim stručnjaka, objavio je u “Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju” da je 4.000 koraka dnevno dovoljno da se smanji prosječna smrtnost.

Istovremeno, 2.400 koraka dovoljno je da se smanji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Naravno, što više koraka, to bolje.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje većini odraslih da, ipak, teže cilju od 10.000 koraka zbog opšteg zdravlja.

Fizička aktivnost u svakodnevnom životu, na poslu i u slobodno vrijeme, pomaže u prevenciji nezaraznih bolesti, objašnjavaju stručnjaci.

Među njima su rak i kardiovaskularne bolesti te rizični faktori poput visokog krvnog pritiska, debljine i dijabetesa, ali i neurodegenerativni poremećaji poput Alchajmerove bolesti.

Najnovije

spot_img