Pijete li kafu na prazan želudac? Ove četiri stvari biste trebali uraditi prije posezanja za ovim napitkom

Preporučujemo

Stručnjaci su otkrili četiri stvari koje trebate učiniti prije nego što posegnete za tom prijeko potrebnom jutarnjom kafom.

Nutricionistica Gabi Newman, iz The Fast 800, rekla je da bi odgađanje ranog unosa kofeina moglo povećati nivo energije i poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

Stručnjakinja tvrdi da konzumiranje kafe na prazan želudac može gurnuti vaše tijelo u režim visokog stresa. Tada može osloboditi hormone poput adrenalina i kortizola, što može uzrokovati pretjerano stimuliran odgovor. Srećom, postoji pet načina za borbu protiv ovog stanja.

1. Hidratacija

Gabi je savjetovala ljude da piju puno vode prije nego što odluče piti kafu. U idealnom slučaju, ovo bi trebalo da bude na sobnoj temperaturi, a dodavanje stiska limuna moglo bi pomoći varenju.

2. Nutrienti

Drugi savjet je da započnete dan obrokom punim vlakana i proteina kako biste uravnotežili nivo šećera u krvi.

“Povišen šećer u krvi može izazvati upalu i postaviti nas da budemo na toboganu za šećer u krvi ostatak dana, čime se smanjuje naša zaliha energije”, rekla je Gabi.

3. Vježba

Uprkos rizicima, neki ljudi piju kafu prije odlaska u teretanu jer to može učiniti vježbanje manje teškim.

Međutim, stručnjaci tvrde da bi to moglo izazvati anksioznost i učiniti vas drhtavim tokom vježbanja.

Nutricionistica Gabi savjetovala je ljudima da se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti prije ispijanja kafe te da od toga naprave “poslasticu poslije teretane”.

Unutar prvog sata od buđenja, naši nivoi kortizola u idealnom slučaju akutno rastu i padaju u odgovoru poznatom kao naš odgovor buđenja kortizola.

“Ovaj porast i pad kortizola predstavlja zdrav nervni sistem i zapravo ima veliki uticaj na naše imunološko zdravlje pa čak i rizik od razvoja autoimunog sistema.

4. Dnevno svjetlo

“Izlaganje prirodnom svjetlu unutar prvih sat vremena nakon buđenja odličan je način za održavanje optimalne ravnoteže hormona”, rekla je Gabi.

Jutarnja izloženost svjetlu je veliki regulator cirkadijalnog ritma, a izlaganje svjetlosti pokreće zdravo oslobađanje kortizola ujutro kako bi se podržao prirodni ritam tijela.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img