Grožđe – hrana i lijek

Preporučujemo

Vinova loza je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svijetu. Kultura vinove loze potiče od prije 9.000 godina iz područja Male Azije, Zakavkazja, Mesopotamije.

Pouzdani podaci o kulturi vinove loze u Egiptu stari su 6.000 godina. Danas u svijetu postoji oko 8.000 vrsta grožđa.

Bobica grožđa je hrskave teksture i slatkog ili oporog okusa.

Grozdovi sa svojim sočnim, slatkim ili kiselkastim različito obojenim bobama dozrijevaju tokom ljeta i nude obilje hranjivih tvari, vitamina i minerala potrebnih organizmu.

Grožđe je odličan izvor vitamina C i vitamina grupe B (osim B12), koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljnu utiču na nervni sistem.

Od minerala, grožđe sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, bakar, cink i željezo.

Sok od grožđa je bogat vitaminima A, B i C. Sto grama svježeg grožđa sadrži samo 69 kcal, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljikohidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama grožđanog šećera

Ljekovitost grožđa

Grožđe obiluje polifenolima – prirodnim tvarima koje štite srce i krvne žile. Polifenoli iz grožđa su snažni antioksidansi i štite tijelo od prijevremenog starenja, bolesti i propadanja.

Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprečava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Crveno grožđe sadrži željezo i bakar –  minerale važne za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnima i svima koji se oporavljaju nakon operacija ili povreda. Ovo voće normalizuje rad crijeva i bubrega. Šećer iz grožđa izvanredno brzo ulazi u krvotok i zato je prikladan prilikom fizičkih i psihičkih napora.

Crno grožđe sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola, koji djeluje slično likopenu iz paradajza – kao jak antioksidans. Jača imunitet, pospješuje probavu i reguliše rad crijeva.

Antioksidansi iz crnog grožđa štite od razornog učinka slobodnih radikala, suzbijaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol, smanjuju rizik od moždanog udara i tumora.

Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san. Bijelo grožđe sadrži 20 odsto šećera te obiluje kalijumom i kalcijumom, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. 

Najnovije