Strašan snimak koji pokazuje kako izgledaju oštećenja na plućima nakon korone (VIDEO)

Preporučujemo

Virus SARS-CoV-2 kod ljudi slabijeg imuniteta izaziva bolest prije nego što uspiju da se stvore antitijela, a doktorka Asja Stipić Marković, internistkinja pulmologije, objasnila je mehanizme zaraze i posljedice koje ima na oboljele.

– Virus je odabrao idealnu strategiju za svoje preživljavanje. Osim promjene genetike, tri puta se brže širi, koristi receptor za enzim ACE-2 da uđe u stanice koje oblažu bronhijalni sistem i grade alveole. Zato je “teži” od drugih korona. Na kraju umnožava se u široko razgranatom disajnom sistemu kroz koji svaki dan prolazi ogromna količina vazduha. Taj vazduh dopire do dubine ljudskog organizma tj. do završnih dijelova bronhijalnih ogranaka i završnih mjehurića u kojima se razmjenjuju gasovi sa krvlju iz kapilara, objašnjava Stipić Marković za 24sata.hr.

Dodaje da se u tom u području kod osoba sa disfunkcionalnim imunološkim sistemom (ili ako se virus replicira brže nego što imunološki sistem stigne da odgovori) događaju najdramatičnije promjene kao posljedica bitke između napadača i obrambenih snaga.

– Na taj način kod bolesnika može se javiti virusna upala pluća i teški respiratorni sindrom kojim se spriječava unos kiseonika, objašnjava Stipić Marković.

Zbog toga nastaje nekontrolisana imunološka reakcija organizma i javljaju se oštećenja i na drugim organima.

– Iako su blage infekcije i upala u gornjem respiratornom traktu najčešći oblik bolesti, nužan je ipak njihov ozbiljan tretman iz nekoliko razloga: izvor su za širenje bolesti kroz populaciju i opasnost za osobe slabije imunokompetentnosti, mogu biti bolne i dugotrajne, nije potpuno sigurno koliko dugo su obolele osobe zaražene, pojasnila je Stipić Marković.

A kako izgledaju pluća koja su preživela srednje tešku upalu izazvanu koronavirusom pogledajte u videu Harisa Huseinagića.

(RTV GD/Oslobođenje)

Najnovije