Sezona je vrganja: Na šta treba paziti prilikom branja i kako ih spremiti

Preporučujemo

Vrganj je jedna od najpopularnijih gljiva našeg podneblja, raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Iako ga je nemoguće uzgojiti, lako se nalazi u prirodi i teže ga je zamijeniti s drugim, otrovnim vrstama, pa je prilično sigurna gljiva za konzumaciju. No, ako niste iskusni, nikako se nemojte sami upuštati u berbu, već sa sobom povedite nekog tko dobro poznaje i razlikuje gljive.

Može rasti sam, ali ipak je najčešće u društvu još jednog do dva primjerka. Iskusni gljivari čak tvrde da ih mogu namirisati u šumi! Ljetni vrganj se često naziva i pravi vrganj. Raste od kraja svibnja do jeseni u većim skupinama i lako ga je pronaći. Mjesto s kojeg uberete vrganj potrebno je zatrpati lišćem kako bi ubrzo niknula nova gljiva.

Ubrane vrganje potrošite unutar 3 dana od branja, čuvajte ih u papirnatoj vrećici koja može upiti tekućinu koju otpuštaju, inače zaslužnu za kvarenje.

Kako razaznati mlade od starih vrganja?

Odgovor na ovo pitanje glasi – što su vrganji manji, to su i mlađi. Provjerite čvrstoću klobuka. Kucnete li prstima po klobuku, trebali biste čuti zvonak zvuk. Gurmanima su najzanimljiviji manji primjerci vrganja jer one veće često znaju napasti insekti, a mekši su i sluzaviji. Što su vrganji stariji, to je i njihov okus lošiji.

Dogodi li se da je zvuk tup i mukao, znači da se radi o vrganju koji je već u odmakloj dobi i koji nije prikladan za korištenje u kuhinji.

Što s njima kad ih konačno pronađete?

Bilo u šumi ili na tržnici, prvo i osnovno – dobro ih očistite. Odstranite potamnjele dijelove vrganja, a zatim očistite vlažnom krpom. Vrganje nemojte prati, osim ako to baš nije neophodno, a naročito ih nemojte prati u vrućoj vodi.

Najjednostavnije što s njima možete napraviti je da ih jedete sirove. Narežite ih na ploške, pokapajte s malo ulja, vinskog octa i mrvom svježe mljevenog papra. Priprema vrganje je zbilja svestrana. Ispecite ih na roštilju, dodajte umacima, napravite juhu ili rižoto, pohajte ih, umutite s jajima, ukiselite ili posušite. Jedan od najčešćih načina konzerviranja vrganja je njihovo sušenje, bilo na suncu ili u pećnici, u modernije vrijeme i u dehidratoru. U nastavku imamo tri recepta koji su uvijek in.

(RTV GD/index.hr)

Najnovije