Zbog nove žalbe prolongirana nabavka aparata za zračenje u Tuzli

Preporučujemo

Otvaranje ponuda kroz tender za nabavku linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli je trebalo biti obavljeno u ponedjeljak, međutim to se prolongira zbog pristigle žalbe. Ovo je potvrdio vršilac dužnosti direktora UKC-a Denijal Tulumović.

Prije sedam mjeseci Univerzitetski klinički centar u Tuzli pokrenuo je proceduru javne nabavke linearnog akceleratora, a uređaj koji znači spašavanje života onkoloških pacijenata do danas nije kupljen.

Problem je u tenderu koji je dosad dva puta poništavan, a novo otvaranje ponuda planirano je za 11. decembar ove godine. No, do toga u ponedjeljak neće doći zbog pristigle žalbe.

“Dobili smo žalbu. U prethodnom periodu sam pokušao okupiti sve ljude koji su prethodno imali žalbe, zamolio ih da se unutar sebe dgovore i da konačno iznjedrimo realizaciju tog programa. Mislim da će se otvaranje ponuda sada prolongirati za pet do sedam dana. Od naše nabavne službe još uvijek nisam dobio koliko je dug taj proces. Ali, ipak vjerujem da ćemo u toku ovoga mjeseca to sve završiti”, kazao je Tulumović.

Tuzlanski UKC u ovom trenutku drugi uređaj nema te se silom prilika pacijenti šalju u druge centre na radioterapiju. Kako je ranije potvrđeno iz te zdravstvene ustanove, pacijenti na zračenje u prosjeku čekaju dva mjeseca, što je s medicinskog aspekta prihvatljiv vremenski okvir.

U novembru ove godine za Klix.ba je potvrđeno da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u saradnji s kriminalističkom policijom istražuju postupak javne nabavke novog linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje u UKC-u u Tuzli.

Također, u toku je i dopuna vještačenja na osnovu kojeg će se utvrditi da li su stari aparati za radioterapiju koji su korišteni za liječenje onkoloških pacijenata u konačnici nanijeli dodatne posljedice po njihovo zdravlje jer su bili u upotrebi iako im je rok trajanja istekao.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img