Veliko deminiranje na području Seljublja, čišćenje površine od 1,3 miliona kvadrata trajat će godinu

Preporučujemo

Članovi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zajedno sa predstavnicima Općine Kalesija danas su otvorili deminersko radilište u naselju Seljublje. Riječ je o površini od 1.380.931 metara kdvadratnih i čišćenje će trajati cijelu kalendarsku godinu.

Oficir za operacije deminiranja Edin Sejdinović kaže da je prema prikupljenim informacijama na navedenom području utvrđeno okvirno 37 minskih polja, ali taj broj je sigurno znatno veći jer su tu vođene borbe tokom proteklog rata.

Prema njegovim riječima na ovom potezu se očekuje najviše nagaznih i poteznih mina, ali i drugih minsko eksplozivnih naprava.

“Ovo je važan deminerski projekat za područje općine Kalesija. Riječ je o nastavku projekta u kojem općina Kalesija aktivno učestvuje i pruža i logističku podršku. Mi smo kandidovali još određeni broj površina za koje znamo da su zagađene minama te se nadamo da će se pronaći sredstva kako bi bilo to očišćeno i kako bi Kalesiju proglasili općinom bez mina”, rekao je šef Službe za komunalne poslove i civilnu zaštitu Ismet Mešić.

Iz Oružanih snaga BiH apeluju na građane da smanje kretanje na dijelu gdje se izvodi deminiranje i da ukoliko imaju bilo kakva saznanja o minama to prijave deminerskom timu.

Najnovije

spot_img