U TK povećan broj oboljelih od Kovida-19, do sada stiglo više od 105.000 vakcina

Preporučujemo

U Respiratornom centru i Infektivnoj klinici Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla trenutno je 15 pacijenata zaraženih koronavirusom sa srednjom i težom kliničkom slikom što ukazuje na novi val zaraze Kovida-19, saopćio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

U saopćenju se navodi da je iz tog razloga intenziviranje procesa vakcinacije postavljeno kao prioritet na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije Kovid-19.

Kao finansijsku podršku domovima zdravlja u procesu masovne i vakcinacije starijih od 18 godina, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona spreman je intervenisati Programom u vrijednosti od milion KM.

Kriteriji prema kojima će sredstva biti usmjeravani za 13 domova zdravlja TK odnosit će se na standarde za higijensko-epidemiološke službe i pokrit će troškove angažovanja zdravstvenih radnika u procesu vakcinacije kao i potrošnog materijala.

Do sada su na područje TK stigle ukupno 105.622 doze vakcina od čega je aplicirano više od 84.370 a na raspolaganju domovima zdravlja je još 21.000, navode iza Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog Kantona.

U narednim danima, najavljena je isporuka 13.000 vakcina (804 “Fajzer”, 5.000 “Sinofarm”, 7.200 “AstraZeneka”).

U saopćenju se također ističe da je potrebno animirati velike privredne subjekte, sportske klubove, ustanove kulture te putem Ekonomsko-socijalnog vijeća apelovati na poslodavce u cilju omasovljenja pristupa vakcinaciji.

Najnovije

spot_img